جزئیات قیمت برق تهرانیها در تابستان و ۴ منطقه گرم کشور از فروردینماه
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی از تحولاتی بزرگ خبر میدهد، خروج دولت از عرصه نیروگاهسازی، نحوه تعیین قیمت برق برای بخشهای مختلف اقتصادی، تازهترین جزئیات واگذاری نیروگاهها و هیجان بخش خصوصی برای ورود به صنعت برق خبرهایی است که محمد بهزاد میدهد.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir)به نقل از فارس، نویدی که از گذشت نزدیک به دو ماه از هدفمندی یارانه ها می توانست نقطه قوت هدفمندی یارانه ها باشد، کاهش مصرف برق بعد از ۲۸ آذر ماه یعنی آغاز هدفمندی یارانه ها بود. سوالات مختلفی چون بررسی نقاط قوت و ضعف هدفمندی یارانه ها،نحوه اجرای طرح هدفمندی و میزان رضایت مردم،آخرین وضعیت بدهی وزارت نیرو به پیمانکاران، چگونگی تعیین قیمت برق، احتمال افزایش قیمت برق و نحوه محاسبه برق مناطق گرم و تابستان باعث شد تا با حضور در دفتر محمد بهزاد معاون وزیر نیرو حاضر شویم، گفت و گویی که خبرهای خوش در بخش زیربنایی این صنعت را به همراه داشت، بهزاد در این گفت و گو خبر داد نه تنها در مدت گذشته از اجرای طرح هدفمندی کاهش مصرف برق رخ داده و مردم از این طرح استقبال کردهاند، که بخش خصوصی نیز رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری در صنعت برق از خود نشان داده است.
با گذشت بیش از ۵۰ روز از آغاز هدفمندی یارانه ها، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی اولین مقام مسئول وزارت نیرو است که بخش برق را در هدفمندی یارانه ها بصورت بخشی واکاوی کرده و معتقد است که با گذشت بیش از ۵۰ روز از اجرای هدفمندی یارانه ها در بخش برق نقطه ضعفی گزارش نشده است. از زمانی که این طرح آغاز شده از هفته ۳۹ تا هفته ۴۴ سال مجموعاً حدود ۵٫۷ درصد انرژی برق نسبت به هفته ۳۸ کاهش داشته است و پیک برق هم ۷٫۵ درصد کاهش پیدا کرده است. او نحوه اجرای هدفمندی یارانه ها را خوب ارزیابی میکند و می گوید در مجموع نحوه اجرای طرح را خوب ارزیابی میکنیم.
وی در خصوص الگوی مصرف برق مناطق گرم نیز خبرهای تازهای می دهد، اینکه الگوی مصرف برق مناطق گرم در تابستان از ۲۰۰ کیلو وات ساعت به ۳۰۰ کیلووات ساعت افزایش می یابد، مناطق گرمی ها هم نگران نباشند، چرا که متوسط قیمت برق آنها ۱۴ تومان است و ۴۵ تومانی که برای مناطق عادی محاسبه می شود از آنها دریافت نخواهد شد.
بهزاد در خصوص سناریوهایی که برای تعیین قیمت برق مطرح بود نیز توضیحات جالبی دارد و خبر جالبترش اینکه
بدهی وزارت نیرو به پیمانکاران ۶ میلیارد دلار نیست، بلکه ۲ میلیارد دلار است.
از معاون وزیر نیرو خواستیم خلاصهای از سوابق کاریش را در اختیارمان بگذارد تا وارد بحث و مصاحبه شویم .او گفت متولد ۱۳۲۸ صادره از بهبهان و فارغالتحصیل رشته مهندسی برق در سال ۱۳۵۱ است. بعد از فارغالتحصیلی دو سال اول را در شرکت ملی ذوبآهن اصفهان مشغول بوده و در واقع خدمت سربازی را در این شرکت گذرانده است. پس از آن در فروردین ۱۳۵۳ وارد سازمان آب و برق خوزستان شد و از مهندس برق طبقه سه کارآموز شروع و در اولین روزهای انقلاب اسلامی به عنوان مدیر برق در شهرستان ماهشهر معرفی شد.
وی در اوایل سال ۱۳۵۸ به عنوان مدیر توزیع برق در جنوب شرق خوزستان شروع به کار کرد و سپس در سال ۱۳۶۷ عضو هیئت مدیره سازمان آب و برق خوزستان شد. بهزاد در سال ۱۳۶۸ قائم مقام سازمان آب و برق خوزستان شد ،تا سال ۱۳۷۳ در خوزستان بود و بعد از آن به شمال رفته و مدیرعامل شرکت برق منطقهای مازندران شد.
او پنج سال در این سمت باقی مانده و بعد از آن در سال ۷۸ در سازمان توسعه برق ایران مشغول شد و حدود ۱۰ سال در این سازمان از مجری طرح خطوط برق و پستهای برق تا مجری نیروگاههای سیکل ترکیبی و نزدیک به سه سال هم رئیس سازمان توسعه برق بود و سپس مدیرعامل توانیر و در حال حاضر هم معاون وزیر نیرو در امور برق انرژی است.خودش میگوید حدود ۳۸ سال سابقهکار دارد که ۳۶ سال آن را در وزارت نیرو بوده است.
مشروح گفت و گوی خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با محمد بهزاد را می خوانیم:
*مردم از نحوه اجرای هدفمندی یارانه ها استقبال کرده اند
- با توجه به اینکه هدفمندی یارانهها در بخش برق به اجرا درآمده است، شما مکانیزمهای اجرای طرح را چگونه ارزیابی میکنید و در کل نظرتان درباره نحوه اجرای طرح چیست؟
بهزاد: بررسیهای وزارت نیرو نشان میدهد که مردم در مورد هدفمندی یارانه به ویژه در بخش برق همکاری خوبی داشتهاند. صورتحسابها صادر شده است. این صورتحسابها فعلاً به شکلی است که چند روزی از آن مربوط به قبل از اجرای طرح هدفمندی و چند روزی نیز بعد از اجرای هدفمندی یارانهها (۲۸ آذرماه) است. وزارت نیرو این موضوع را در قبضها به طور کامل رعایت کرده و قیمت دو دوره را تفکیک کرده است، آن مصارف و مبلغی که مربوط به بعد از ۲۸ آذرماه یعنی قبل از شروع هدفمندی یارانهها است مشخص است، بنابراین صورتحسابها صادر و توزیع شده است. مرتباً این توزیع طبق سیکلهای مربوطه ادامه دارد و مردم حقیقتاً بسیار خوب استقبال کردهاند. ضمن اینکه ما آمار گرفتیم از هفته ۳۹ تا هفته ۴۴ سال جاری مجموعاً حدود ۵٫۷ درصد انرژی برق نسبت به هفته ۳۸ سال کاهش داشته و پیک برق هم ۷٫۵ درصد کاهش پیدا کرده است. در مجموع نحوه اجرای طرح را خوب ارزیابی میکنیم ضمن اینکه در خدمت مردم هم هستیم .سامانه ۱۲۱ را در این مورد فعال کردیم تا هر سؤالی مردم داشتند بتوانند از طریق این سامانه وارد و سؤالات خود را مطرح کنند، البته به صورت گویا هم جواب را دریافت می کنند.
* قیمتهای جدید برق به پیشنهادات وزارت نیرو بسیار نزدیک است
- قبل از اجرای طرح هدفمندی یارانهها، وزارت نیرو پیشنهاداتی در خصوص اصلاح قیمت برق به دولت ارائه کرده بود، قیمتهایی که در حال حاضر مصوب و اعلام شده است تا چه حد به قیمت کنونی برق و پیشنهادات شما نزدیک است.
بهزاد: وزارت نیرو پیشنهادات خود را مطرح کرد و در جلسات کارشناسی من بارها این پبشنهادات را اعلام کردم، حتی ۱۴ جلسه با حضور شخص رئیس جمهوری برگزار شد. این بررسیها در آن کمیته و کارگروه تحول اقتصادی مطرح و نهایتاًَ تصویب شد که خیلی به پیشنهاد وزارت نیرو نزدیک بود.
* تاکید احمدینژاد بر رعایت انصاف و افزایش حداقلی قیمت برق
- پس تقریباً قیمت برق بعد از هدفمندی یارانهها به پیشنهاد شما نزدیک بود.
بهزاد: یک کار جمعی بود. آن چیزی که نهایتاً تصویب شد خیلی به پیشنهاد وزارت نیرو نزدیک بود و با این ویژگی که آقای احمدینژاد بسیار تأکید داشتند برای طبقات پائین و متوسط جامعه کمترین افزایش را در قیمت برق داشته باشیم، ما نیز به این مسئله توجه داشتیم ولی نه به اندازهای که رئیس جمهور تأکید داشت.
- پس با این حساب آقای احمدینژاد از وزارت نیرو با انصافتر بود.
بهزاد با خنده: بله، ایشان در تعیین قیمت برق با انصافتر از وزارت نیرو بود.
* قیمتهای پیشنهادی وزارت نیرو و کاهش ۲ تا ۲۰ تومانی
- سناریوهایی که در رابطه با تعیین قیمت برق مطرح شد چه بود و چه شد که قیمت برق نهایی شد.
بهزاد: خیلی نیاز نیست که وارد این مباحث شویم، اما قیمت برق از لحاظ کلی بسیار به هم نزدیک بود. به هر حال مهمترین سناریو برای تعیین قیمت برق به طور متوسط ۴۳ تومان بود،البته ابتدا قیمتی که ما پیشنهاد دادیم ۴۵ تومان بود، قیمت برق تجاری هم از ۱۲۰ تومان پیشنهادی به ۱۰۰ تومان کاهش یافت و قیمت پیشنهادی ما برای برق کشاورزی از ۱۴ تومان به ۱۲ تومان رسید و نهایتاً این متوسط قیمت برق ۴۳ تومان تعیین شد و آن عددی شد که پیشنهاد شده بود با این تأکید که حتی تا دهک هفتم ما کمترین افزایش را داریم،به هر حال همه به خوبی میدانند که در حال حاضر تا دهک هفتم با صرفهجویی جزیی که انجام صورتحسابشان در ماه بیش از ۴ هزار تومان افزایش نداشته باشد. یعنی اگر هر خانواده ۴ نفر باشد به ازای هر نفر یک هزار تومان میشود.
- یعنی از همان روز نخست وزارت نیرو ۴۵ تومان پیشنهاد داده بود.
بهزاد: نه از همان روز نخست ۴۳ تومان پیشنهاد داشتیم، سپس بحثهایی که شد ۴۵ تومان تصمیمگیری شد ولی با آن تصمیمات نهایی همان ۴۳ تومان مصوب شد.
* قیمت تمام شده برق ۲۶ تومان و ۴ ریال است
- در مصاحبهای که با وزیر نیرو داشتم ایشان اعلام کرد که اگر قیمت برق به ۴۳ یا ۴۵ تومان افزایش یابد، ما دیگر هیچ مشکلی نخواهیم داشت آیا میتوان گفت که وزارت نیرو دیگر مشکل مالی ندارد.
بهزاد:نه این ۴۳ تومان پولی است که ما از مردم میگیریم و حالا این یک مقداری مربوط به سوخت و یک مقداری مربوط به پول برق است به هر صورت آن چیزی که برای برق به تنهایی وجود دارد ۲۶ تومان و چهار ریال است، پس سهم خالص بخش برق ۲۶ تومان و ۴ ریال است و ۱۵ ریال هم مربوط به سوخت یارانهای است، آنچه هست در بودجه سنواتی عدد ۴۳ تومان برای هزینههای جاری کافی ست و برای طرحها و پروژهها نیاز است مجدداً اعتباراتی در مجلس تصویب شود.
- قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق برای وزارت نیرو چقدر است.
بهزاد: قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق به تنهایی برای بخش برق همین ۲۶ تومان و ۴ ریال است.
- وزارت نیرو به چه قیمتی برق را به فروش میرساند.
بهزاد: ما نیز به همان قیمت ۲۶ تومان و ۴ ریال به فروش میرسانیم.
- یعنی به همان اندازه که هزینه میکنید به همان اندازه نیز به فروش میرسانید.
بهزاد: به اندازهای که نیاز است همان تصویب شده است.
- احتمال دارد که این هزینهها سال آینده افزایش یابد و احساس کنید لازم است تجدید نظری در قیمتها صورت گیرد.
بهزاد: بله این هر سال قابل تجدیدنظر است.
*تخفیف ۴۰ درصدی مناطق گرم تا پایان سال
- مبنای محاسبه برق برای مناطق گرم چگونه بوده است، در این مورد توضیح میدهید؟
بهزاد: در حال حاضر چون هوا سرد است به جز چند استثناء ، در خوزستان، هرمزگان، بوشهر، آبادان، چابهار و کنارک که لولهکشی گاز نشده، تخفیف ۴۰ درصدی تا پایان سال داریم که قبلاً هم بوده و وجود داشته است، در مابقی مناطق کشور هم قیمت یکسان است. بحث مناطق گرم از فرودین آغاز میشود که ما در کشور چهار منطقه گرم یک، گرم دو، گرم سه و گرم چهار داریم که اینها هم متوسط قیمت برقشان ۱۴ تومان است و دیگر آن ۴۵ تومان را که در حال حاضر برای مناطق عادی است را برای آنها نداریم. متوسط مناطق گرم ۱۴ تومان است که این را هم به تدریج داریم آماده میکنیم که به مردم اعلام کنیم و از ابتدای سال آینده آغاز و اجرا میشود. یعنی در این فصل از سال- زمستان- تعرفه مناطق گرم نداریم.
* تغییر الگوی بهینه مصرف تهران از ۲۰۰ به ۳۰۰ کیلووات در تابستان
- مبنای محاسبه قیمت برای مناطق گرم چند دسته است، میشود این را توضیح دهید، یعنی الگوی مصرف این مناطق چقدر است.
بهزاد: مناطق گرم برای تعیین مبنای محاسبه قیمت چهار دسته هستند که الگوی مصرف برق گروه "یک " ۳ هزار کیلووات ساعت در ماه،گرم دو ، ۲ هزار کیلووات ساعت، گروه سه یک هزار کیلووات ساعت و گروه چهار ۵۰۰ کیلووات ساعت است. ضمن اینکه در تهران در ماههای تیر، مرداد و شهریور هم الگوی مصرف به جای ۲۰۰ کیلووات ساعت ۳۰۰ کیلووات ساعت است.
- پس بنابراین تدابیری برای اینکه در فصل تابستان مصرف برق بالا میرود، اندیشیده شده است.
بهزاد: بله، الگوی مصرف بالا میرود یعنی آن قیمتی که ما برای ۲۰۰ کیلووات ساعت در این فصل در نظر میگیریم را برای ۳۰۰ کیلووات در نظر میگیریم.
*بالاترین تعرفه متلق به ادارات دولتی و پائینترین کشاورزی است
- برای قیمتهای تبعیضی انرژی برای کشاورزی چه فاکتورهایی در نظر گرفته شده است.
بهزاد: برای کشاورزی ما حداقل قیمت را در نظر گرفتهایم، یعنی هر کیلووات ساعت ۱۲ تومان در نظر گرفتهایم ، کمترین قیمت در مجموعه قیمتها و تعرفههای مختلف برای حمایت از بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است.
- برق صنایع چطور؟
بهزاد: در صنایع نیز متوسط قیمت برق ۴۰ تومان است که از متوسط کل قیمت برق پایینتر است، این هم برای حمایت از تولید و صنعت است اما بالاترین قیمت برق متعلق به ادارات دولتی است، یعنی دولت اول به خود توجه کرده تا مصرف برق به شکل قابل توجهی کاهش یابد. به همین دلیل بالاترین قیمت که همانا ۱۲۰ تومان است برای ادارات دولتی است.
* سوخت نیروگاهها به ازاء هر متر مکعب گاز ۸۰ تومان
- در حال حاضر با توجه به اینکه متوسط قیمت برق ۴۳ تومان تعیین شده است، نرخ سوخت نیروگاهها چقدر تعیین شده است.
بهزاد: سوخت نیروگاهها به ازاء هر متر مکعب گاز ۸۰ تومان است، پس هر متر مکعب گازی که به نیروگاهها داده میشود ۸۰ تومان است اگر هم گاز ندهند، سوخت مایع هم که بدهند باز هم معادل ۸۰ تومان با ما حساب میکنند.
-این قیمتها چه تأثیری بر تولید برق دارند؟
بهزاد: هیچ تأثیری ندارد و همان سیستم هدفمندی با وزارت نفت را محاسبه میکند.
- قبلاً چطور بود یعنی قبل از هدفمندی یارانهها؟
بهزاد: قبلا براساس قیمت تمام شده و فوب خلیج فارس بود، ولی در حال حاضر قیمتی که برای ما در نیروگاهها محاسبه میشود ۸۰ تومان است. اگر هم گاز ندهند و سوخت مایع بدهند مجددا به ازاء معادل آن هر لیتری که میدهند معادل یک متر مکعب گاز محاسبه میکنند.
- شاید برخی از مشترکان گمان کنند وزارت نیرو بعد از هدفمندی یارانهها به ساعت پیک توجهای ندارد، پس بنابراین توضیح میدهید که ساعت پیک مصرف در چه ساعتی است.
*ساعات پیک مصرف زمستان
بهزاد: در حال حاضر در فصل زمستان پیک مصرف برق بین ساعت ۱۷ الی ۲۱ شب است.
*پیشنهادات معاون وزیر برای کاهش هزینه و مصرف برق
- پس هنوز هم وزارت نیرو به ساعت پیک توجه دارد، چه پیشنهادی به مشترکان خود دارید که مصرف برق خود را کاهش دهند.
بهزاد: یک مشترک اگر در سیستم صورتحسابهای خانگی ،یک کیلو وات ساعت برق مصرفی پیک خود را به جای اینکه در ساعت پیک مصرف کند به بعد از ساعت پیک منتقل کند ۴۵ تومان به نفع او خواهد بود یعنی هم ۳۰ تومان پول پیک را پرداخت نمیکند و در عوض ۱۵ تومان هم به ازاء مصرف بعد از ساعت پیک تخفیف شامل حال او خواهد شد.
بنابراین به طور اتوماتیک بدون اینکه ما بگوئیم خود مشترکان احساس میکنند مصرف برق خود را نسبت به ساعت پیک کم کنند و به ساعت کم باری یا نیمه شب منتقل کنند، از نصفه شب آغاز و تا صبح ساعت ۷ ادامه دارد.
* هر چه از هدفمندی دیدهایم؛ نقاط قوت بوده است
- حال میخواهیم وارد یک بحث دیگر شویم و آن این است که به عنوان معاون وزیر نیرو در امور برق فکر میکنید طرح هدفمندی یارانهها در کل و یا در بخش برق چقدر موفقیتآمیز بوده است.
بهزاد: بر روی هدفمندی یارانهها بسیار کار کارشناسی شده است و ما تاکنون هر چه دیدهایم فقط نقاط قوت بوده است.بالطبع اگر در عمل نقاط ضعفی پیدا شود با توجه به اینکه ما در وزارت نیرو، توانیر و کل کشور یک ستادی داریم که مرتبا این کار را پایش میکند و حتی در حال حاضر در هفته سه یا چهار شب این جلسه را تشکیل میدهد و تقریباً یک شب در میان با وزرا در حضور رئیسجمهوریه تشکیل میشود، اگر مواردی باشد بلافاصله تصمیم جدید گرفته و رفع میشود.
- با توجه به گذشت بیش از یک ماه از هدفمندی یارانهها آیا نقاط ضعفی در آن دیده شده است.
بهزاد: تاکنون در بخش برق با اجرای هدفمندی یارانهها نقطه ضعفی دریافت نکردهایم، چرا که صورتحسابها صادر شده و مردم هم پرداخت کردهاند. هر کدام اگر سوالی دارند در تماس با سامانه ۱۲۱ مشکل خود را برطرف میکنند ضمن اینکه صورتحسابها به گونهای سادهسازی و شفاف شده است که تاکنون مشکلی نداشتهایم.
*تمام جوانب هدفمندی را در نظر گرفتهایم
- یعنی در تماس مردم با سامانه ۱۲۱ سوالی مطرح نشده که کارشناسان وزارت نیرو در خصوص این سوال فکری نکرده باشند، یعنی کارشناسان وزارت نیرو تمام جوانب را در نظر گرفته و جای هیچ سوالی را باقی نگذاشتهاند.
بهزاد: بله همین طور است، تمام جوانب را در نظر گرفتهایم. بعضی مواقع سؤال میکنند که چگونه مصرف برق را قبل از هدفمندی و بعد از هدفمندی را محاسبه میکنید که ما میآئیم مصرف یک ماه مشترک را محاسبه میکنیم و آن یک ماه را به روش جدید در میآوریم و مابقی را براساس سیستم قدیم محاسبه میکنیم.
*خبری از تغییر قیمتها در سال آینده نیست
-آیا سال آینده اصلاح قیمت برق داریم؟
بهزاد: تا این لحظه خبری نداریم که قیمت برق تغییر مییابد.
- از سوی مقامهای مسوول وزارت نیرو گفته میشود که سال آینده قیمت برق تغییر میکند، شما به عنوان معاون وزیر نیرو فکر میکنید که قیمت برق در سال آینده افزایش مییابد؟
بهزاد: بعید به نظر میرسد که در مورد قیمت برق از هم اکنون تصمیمگیری شود، اما به هر حال هر تصمیمی بر عهده کار گروه است ولی تا این لحظه پیشنهادی ندادهایم.
- شما فکر نمیکنید که چون هزینهها با توجه به افزایش نرخ تورم افزایش مییابد افزایش قیمت برق هم عقلانی باشد.
بهزاد: به نظر من با توجه به افزایش نرخ تورم باید افزایش یابد، اما به هر حال تصمیم نهایی به عهده کار گروه است.
- یعنی اصلاً این افزایش قیمت برای سال آینده مطرح هم نشده است که باعث شود شما کار کارشناسی کنید تا سال آینده قیمت برق چقدر افزایش داشته باشد.
بهزاد: نه تا این لحظه به ما برای کار کارشناسی این موضوع که میفرمائید چیزی ابلاغ نشده است.
*مخلص پیمانکاران هم هستیم ؛اما ارقام این نیست
-هدفمندی یارانهها تا چه میزان میتواند هزینههای مالی وزارت نیرو را پوشش دهد، آیا میتواند تأثیری داشته باشد تا وزارت نیرو کمتر از گذشته به پیمانکاران که گفته میشود ۶ میلیارد دلار طلبکارند،بدهکار باشد.
بهزاد: ما مخلص پیمانکاران هم هستیم اما اعداد این اعدادی نیست که آنها میگویند. کل مبلغی که وزارت نیرو به پیمانکاران بدهکار است آن هم در صورت وضعیتها در حال پرداخت است چرا که این صورت وضعیتها پرداخت میشود و مجدداً یک مقدار کار میکنند باز اضافه میشود چون پیمانکاران برق علاقمند هستند که همواره کار کنند.
- به هر حال وزارت نیرو چقدر بدهکار است.
بهزاد: حدود ۲ هزار میلیارد تومان است.
-این مبلغی که شما میفرمائید با مبلغی که پیمانکاران عنوان میکنند ۴ هزار میلیارد تومان تفاوت دارد.
بهزاد: آمار دقیق که اعلام کردم همان ۲ هزار میلیارد تومان است.
- شاید این ۴ هزار میلیارد تومان به خاطر متضرر شدن پیمانکاران از بابت عدم پرداخت به موقع بدهیها توسط وزارت نیرو باشد.
بهزاد: بدهی که وزارت نیرو به پیمانکاران و سازندگان تجهیزات برق، صورت وضعیت دارد و باید پرداخت کنیم حدود ۲ هزار میلیارد تومان است، تقریبا ۸۰۰ میلیارد تومان آن در شرکتهای توزیع و ۱۲۰۰ میلیارد تومان هم در شرکتهای برق منطقهای و توانیر است.
*پیمانکاران خود را جای ما قرار میدهند
- پس این ۴ میلیارد دلار که پیمانکاران اعلام میکنند از کجا آمده است.
بهزاد: پیمانکاران یک مقدار برخی از اوقات خود را جای ما قرار میدهند یعنی اگر ما از سیستم بانکی هم ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات گرفته باشیم که آن را هم باید پرداخت کنیم ، آن را هم جزو بدهی صنعت برق و خودشان قرار میدهند.
- پس اعدادی که پیمانکاران اعلام میکنند تا آن حد نیست.
بهزاد: بدهیها همین اعدادی است که من اعلام میکنم یعنی به پیمانکاران همین ۲ هزار میلیارد تومان که اعلام کردم بدهکار هستیم.
فارس: پس تاکنون پرداخت نشده است.
بهزاد: چرا مرتب پرداخت میشود و ما هر هفته جلسه پرداخت به پیمانکاران دادیم که این تشکیل میشود و سعی میشود با اولویت این را پرداخت کنیم.
*هیجان بخش خصوصی برای ورود به صنعت برق
- آیا طرح هدفمندی یارانهها باعث تشویق و ایجاد انگیزه برای ورود بخش خصوصی به صنعت برق شده است؟
بهزاد: بعد از اجرای این طرح خیلی علاقهمندتر شدهاند، روزانه یک تا دو شرکت بخش خصوصی و سرمایهگذار به وزارت نیرو مراجعه میکند تا در احداث نیروگاه و یا نیروگاههایی که در حال وزش هستند سرمایهگذاری کنند. باید اذعان کرد که حتی خیلی از نیروگاهها را تا ۳۸ درصد بیش از قیمتی که قیمت گذاری شده را خریداری کردهاند، یعنی یک هیجان جدیدی در مورد خصوصسازی و سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی در برق ایجاد شده است.
- آیا در این یک ماه کار خاصی انجام شده است.
بهزاد: تا همین هفته گذشته ۴ تا شرکت بخش خصوصی مراجعه کردند تا نیروگاه احداث کنند و در حال حاضر هم ۴ نیروگاه جدید را در حال عرضه داریم که نیروگاههای شریعتی، نیشابور، زنبق یزد و زرند کرمان هستند و به زودی برای فروش اعلام خواهند شد، چهار نیروگاه هم برای این که از محل آن پیمانکاران بیایند پیشنهاد بدهند و سهامدار آن شوند، به زودی اعلام میشود.
- اسامی این نیروگاهها؟
بهزاد: نیروگاههای اردبیل، ارومیه و قائن هستند که به زودی اعلام میشود.
- حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت برق چقدر است.
بهزاد: چند روز پیش که در بانک مرکزی بودیم قرار بود، برای ۱۰ نیروگاه سهمیه ارزی از بانک مرکزی بگیریم میدانید که در صندوق جدید توسعه ملی که باید ارز اختصاص یابد، فقط به بخش خصوصی داده میشود و جالب است که هر ۱۰ نیروگاه توسط بخش خصوصی انجام خواهد شد.
* خروج دولت از ساخت نیروگاه و ورود بخش خصوصی به پشتوانه صندوق توسعه ملی
-این ۱۰ نیروگاه چه سرمایهای جذب خواهد کرد.
بهزاد: این ۱۰ نیروگاه ۲ میلیارد دلار ارز از صندوق توسعه ملی جذب خواهند کرد که مصوب شد، البته با تأکید رئیس جمهور و تأیید رئیس کل بانک مرکزی تمام این نیروگاهها قرار شد توسط صندوق توسعه ملی به بخش خصوصی داده شود. این ۱۰ نیروگاهها نشان میدهد که دولت دیگر وارد ساخت نیروگاه نخواهد شد البته با حمایت دولت و ارزی که به بخش خصوصی میدهیم کار توسط بخش خصوصی انجام خواهد شد.
- در حال حاضر بخش خصوصی چه میزان برق تولید میکند.
بهزاد: در حال حاضر حدود ۱۰ درصد انرژی تولیدی توسط بخش خصوصی است.
*۳۵ نیروگاه تا سال ۹۰ واگذار می شود
- افق دید برای تولید انرژی توسط بخش خصوصی چقدر است.
بهزاد: ما با این نیروگاهی که واگذار میکنیم در حال حاضر ۳۵ نیروگاه از ۵۰ نیروگاه را داریم واگذار میکنیم، یعنی تا سال ۹۰ تمام این ۳۵ نیروگاه واگذار شود و به یکباره ۶۰ درصد انرژی تولیدی در سال آینده توسط بخش خصوصی انجام شود.
- پس دولت بر روی حرف خود که وارد ساخت نیروگاه نخواهد شد ایستاده است.
بهزاد: از شروع دولت نهم دولت وارد ساخت هیچ نیروگاه جدیدی نشده است مگر اینکه قبلاً اقدام به ساخت کرده بوده و هنوز ادامه داشته باشد.
- وضعیت تولید برق نیروگاههای برق آبی چگونه است.
بهزاد: در حال حاضر تولید و ظرفیت برق نیروگاههای برق آبی حدود ۸ هزار مگاوات است و تا قبل از پیک مصرف سال آینده ۳ واحد دیگر نیروگاه کارون ۴ وارد مدار میشود. پیشبینی میشود در سال جاری ۱۰ میلیارد کیلووات ساعت از انرژی تولید برق مربوط به نیروگاههای برق آبی باشد. ۵ درصد انرژی برق کشور در سال جاری توسط نیروگاههای برق آبی صورت میگیرد.
نظرات