ساخت نیروگاه تلمبهذخیرهای رودبار لرستان با سرمایهگذاری چین
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران خبر داد: نیروگاه تلمبه ذخیره ای رودبار لرستان با سرمایهگذاری خارجی و استفاده از خط اعتبار چین ساخته میشود.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) رضا رضازاده در گفتوگو با ایسنا گفت: نیروگاه تلمبه ذخیره ای سیاه بیشه ساخته شده و در سدهای رودبار لرستان، آزاد و سیمره نیز این نوع نیروگاه که در خاورمیانه منحصر به ایران است ساخته میشود.
وی افزود: در اجرای طزح رودبار لرستان اکنون از خط اعتباری چین استفاده میشود و در ادامه کار در ساخت نیروگاه تلمبهذخیره ای نیز از سرمایه گذاری چین بهره خواهیم برد. پیشبینی میشود که برای تکمیل این طرح به حدود ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار خارجی نیاز باشد.
طرح رودبار لرستان با هدف تولید ۹۸۶ گیگاوات ساعت در سال انرژی برقآبی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای (CO2) به میزان ۶۲۶٫۱۱۰ تن در سال در راستای CDM، کاهش هزینه استهلاک نیروگاههای حرارتی، اشتغالزایی در منطقه در حین اجرای طرح و در دوران بهرهبرداری و ایجاد محیط تفریحی و توریستی برای گردشگران داخلی اجرا میشود.
مطالعات مرحله پیش شناخت و شناخت طرح های تولید انرژی برقابی حوزه رودخانه دز و سرشاخههای آن تا قبل از بهمن ماه ۱۳۷۲ توسط مهندسین مشاور مهاب قدس انجام شد. در آذر ماه ۱۳۷۳ مطالعات مرحله اول طرح سد و نیروگاه رودبار لرستان توسط مهندسین مشاورقدس نیرو آغاز شد و در بهمن ماه ۱۳۸۱ مطالعات فاز دوم طرح با مشارکت شرکت مهندسین مشاورقدس نیرو و رهبری شرکت مشاور انگلیسی هالکرو ادامه یافت و عملیات اجرایی راهها و تونلهای دسترسی و تونل انحراف درنیمه دوم سال ۸۲ آغاز شد.
سد رودبار لرستان بر روی رودخانه رودبار(از سرشاخههای شرقی حوزه آبگیر رودخانه دز) و در فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری جنوب شهرستان الیگودرز در استان لرستان واقع شده است. مورفولوژی رودخانه رودبار در این محدوده و چرخش مسیر آن در پاییندست محل احداث سد بهگونهای است که اختلاف ارتفاعی طبیعی حدود ۳۰۰ متر را ایجاد میکند (در محلی که رودخانه نام الکن بخود میگیرد).
بر این اساس رودخانه رودبار از سرشاخههای اصلی شاخه شرقی دز یا بختیاری و سر شاخههای اصلی آن شامل رودخانههای قلیان (که خود از سرشاخههای دره دزدان، داعی و دره لکو تشکیل شده است)، رودخانه کاکلستان و رودخانه وهرگان است. این رودخانه در مسیر خود یک رشته ارتفاعات U شکل و بهطول ۳۸ کیلومتر را دور زده و به رودخانه الکن تغییر نام پیدا میکند.
اختلاف ارتفاع حدود ۳۰۰ متری بستر رودخانه در دو طرف ارتفاعات مذکور، موقعیتی استثنایی برای تولید انرژی برق آبی را بهوجود آورده است. رودخانه الکن پس از دریافت چند شاخه کوچک، با تغییر مسیر به سمت جنوب به لیرو و سپس رودخانه آب زالکی تغییر نام پیدا میکند و نهایتا پس از اتصال رودخانه سرکول به آن به رودخانه بختیاری معروف میشود.
مساحت حوضه آبریز رودخانه تا محل احداث سد رودبار لرستان ۲۲۵۵ کیلومترمربع و میزان متوسط جریان سالانه رودخانه در محل سد معادل ۳۰٫۲ مترمکعب در ثانیه است و حداقل دبی ماهیانه رودخانه پس از برداشتهای بالادست در حدود ۴٫۱ مترمکعب بر ثانیه و حداکثر آن در حدود ۲۵۰٫۵ مترمکعب بر ثانیه است.
همچنین آورد سالیانه این رودخانه ۹۵۷ میلیون مترمکعب و حداکثر سیلاب محتمل حوضه در حدود ۳۷۳۴ مترمکعب بر ثانیه میباشد.
از ویژگیهای این طرح میتوان به وجود اختلاف ارتفاع طبیعی بیش از ۳۰۰ متر بین محور سد و نیروگاه، استقرار محل اجرای پروژه در استان لرستان و در مجاورت استانهای اصفهان و چهار محال بختیاری و خوزستان، تنوع آب و هوایی ، توپوگرافی پر شیب ، صعب العبور بودن و دسترسی های دشوار منطقه، وجود طبیعت بسیار بکر و زیبا و جاذبه های گردشگری در منطقه مانند آبشار آب سفید وعبور خط انتقال ۴۰۰ کیلوولت شهید عباسپور – انجیرک از محل کلیدخانه طرح اشاره کرد.
نظرات