در جهت هوشمندسازي و افزايش رويت پذيري و كنترل پذيري ...
به گزارش
پايگاه خبري توانير
، دكتر حامد احمدي در گفت و گو با
پايگاه خبري توانير
با اشاره به آغاز طرح استفاده از كنتورهاي هوشمند موسوم به فهام در صنعت برق از سال 91، تمامي مراحل اجراي اين طرح ملي اعم از تدوين اسناد فني، توسعه نرم افزاري، مهندسي، اجرا و سرمايه گذاري را كاملا داخلي عنوان كرد كه در سال گذشته با نصب يك ميليون و 300 هزار كنتور در بخش توزيع شتاب گرفت و پيش بيني مي شود امسال حداقل 2 ميليون مشترك توزيع با اولويت مشتركان ديماندي صنعتي، سه فاز عمومي و اداري ،مشتركان پر مصرف تجاري و خانگي و تمامي مشتركان كشاورزي به اين نوع كنتور مجهز شوند.
وي افزود: نصب كنتورهاي هوشمند در بخش خانگي از سال 1400 آغاز شد و تاكنون بيش از يك ميليون دستگاه با اولويت پرمصرفها و با استفاده از كنتورهاي ريلي و فناوري روز در اين بخش نصب شده است.
وي از ويژگيهاي كنتور ريلي به كاهش ابعاد كنتور و تابلو و كاهش چشمگير هزينه ها و قابليت قرائت از راه دور اشاره كرد و گفت: ارسال اطلاعات اين كنتورها با استفاده از يك كنتور مرجع يا يك مودم انجام مي شود كه صرفه جويي قابل توجهي را در هزينه هاي مخابراتي به همراه دارد و با توجه به پيشرفت فنآوري و افزايش تعداد كنتورها، روند به روزآوري مراكز پايش در 39 شركت توزيع برق به طور مستمر در حال انجام است.
دكتر احمدي ميزان رويت پذيري بار پايه شبكه را در حال حاضر حدود 70 درصد عنوان كرد كه به صورت تك مشترك و لحظه اي از سوي مراكز پايش قابل رصد است و بيش از 61 درصد اين كنتورها نيز از قابليت كنترل پذيري برخوردارند كه نقش به سزايي درمديريت اوج بار تابستان دارد.
وي افزود: انتظار مي رود امسال بيش از 5 هزار مگاوات از پيك بار شبكه توزيع با استفاده از كنتورهاي هوشمند به ساعات غير اوج بار منتقل شود و مشتركان مي توانند با كاهش مصرف و انتقال زمان مصرف به ساعات غير پيك ،از پاداش مديريت مصرف برخوردار شوند.
به گفته دكتر احمدي در آينده نزديك اين امكان براي مشتركان فراهم مي شود كه بتوانند اطلاعات برق مصرفي خود را به طور برخط پايش و هزينه هاي مربوطه را به طور بهينه مديريت كنند، همچنين امكان مشاركت آنها در طرحهاي تشويقي مديريت بار با سهولت بيشتري انجام مي شود.
وي در ادامه از برنامه تجهيز مشتركان تجاري و خانگي پرمصرف به كنتورهاي هوشمند تا پايان دولت سيزدهم خبر داد و پيش بيني كرد تمامي مشتركان صنعتي، اداري و كشاورزي نيز تا پايان سال آينده به اين كنتورها مجهز شوند.
حامد احمدي راه اندازي سامانه برخط اطلاعات خاموشي را در حال انجام ذكر كرد، اين سامانه امكان دسترسي برخط به اطلاعات خاموشي مشتركان و امكان رفع اشكال بدون نياز به تماس مشترك را از طريق كنتورهاي هوشمند براي مراكز اتفاقات برق فراهم مي كند.
وي از ديگر قابليتهاي كنتورهاي هوشمند را امكان اندازه گيري مولفه هاي كيفيت توان و ولتاژ مشتركان برشمرد كه در اين خصوص نيز يك سامانه يكپارچه در كشور تا پايان تابستان در حال راه اندازي است كه مي تواند با پايش اطلاعات، امكان بهبود كيفيت توان و رفع نقاط داراي ضعف ولتاژ شبكه توزيع را در كوتاهترين زمان فراهم كند.
حامد احمدي افزود: علاوه بر اين موارد چند طرح نيز در جهت مديريت مصرف و بهبود شاخصهاي خدمات رساني به مشتركان با استفاده از كنتورهاي هوشمند به شكل نمونه آزمايشي از سوي اين دفتر در حال انجام است كه در زمان مناسب اطلاع رساني خواهد شد.
نظرات