رفتوآمد افاغنهغیر مجاز در کوچه پسکوچههای شهر
با وجود سرشماری و شناسایی اتباع خارجی غیر مجاز توسط وزارت کشور ولی هنوز اقدامی اساسی توسط نیروی انتظامی برای دستگیری و اخراج آنها از کشور نشده است و همچنان در حال جولان در کشور هستند.
آتش که بر سرشان بارید، کشته شدن عزیزانشان را که دیدند، گرسنگی که مهمان همیشگی خانه هایشان شد، دار و ندارشان که در جنگ به یغما رفت، فقر که گریبانشان را گرفت، بار سفر را بستند و از افغانستان به سمت شهرهای ایران و به خصوص تهران آمدند.
پس از چند سال........
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) امروزه در تمام نقاط شهر تهران مشاهده میشوند، بالا شهر و پائین شهر هم ندارد یک جورایی شهر را غرق کردند، مشاغل مختلف آزاد را در دست گرفتند از بنایی و کارگری شهرداری گرفته تا تولیدی کت و شلواروارد شدهاند. ۱۶ نفری سوار یک ماشین میشوند تا از قافله پول پارو کردن در این شهر جا نمانند.
ایران سالیان سال است که به دلیل رافت اسلامی ورود اتباع خارجی به صورت قانونمند را مجاز میداند ولی برخی از این مهاجران به دلایل مختلف به صورت غیر مجاز وارد کشور میشوند. در حال حاضر در کشور ۹۰۰ هزار نفر اتباع خارجی مجاز و یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اتباع خارجی غیر مجاز زندگی میکنند.
اتباع خارجی مجاز از تمامی امکانات رفاهی در شهر تهران و دیگر نقاط کشور به استثناء یارانهها استفاده میکنند و این افراد با کارتهایی به نام کارت آمایش که هفتمین دوره آن امسال اجرایی شد شناسایی میشوند.
مشکل اصلی ایران با اتباع خارجی غیر مجازی است که بدون پایبند بودن به مقررات و قانون وارد کشور شده و از لحاظ اجتماعی، سیاسی و امنیتی مشکلهایی را به وجود میآورند.
با توجه به مشکل کمبود شغلی که در کشور و به خصوص در شهر تهران وجود دارد، جالب است که این اتباع خارجی غیر مجاز که اکثریت آنان را اتباع افغانی تشکیل میدهند تا وارد کشور شده بدون معطلی دست به کار میشوند. شاید به نظر عدهای به کار گیری از این افراد به صرفهتر باشد ولی باید به این نکته هم توجه کرد که وجود این افراد به اقتصاد کشور ضربه میزند.
افغانها حداقل حدود ۲ میلیون فرصت شغلی را در ایران اشغال کردهاند که بخشی از معضل بیکاری در کشور ناشی از به کارگیری گسترده آنان توسط کارفرمایانی است که فقط به منافع مالی خود توجه دارند در حالی که اگر هر کدام از آنها ماهانه فقط ۲۰۰ دلار پس انداز کنند، هر ماه حدود ۴۰۰ میلیون دلار از سرمایه کشور به وسیله آنها پس انداز میشود که این رقم در یک سال به حدود ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار میرسد و جالب اینجاست که بدانید کل بودجه کشور افغانستان در سال ۱۳۹۰ حدود ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بوده است.
تردد اتباع خارجی غیر مجاز در کشور پدیده کاهش امنیت اجتماعی را به وجود آورده است، متاسفانه این افراد علیرغم اینکه به صورت غیر قانونی وارد کشور شدهاند ولی به قوانین احترام نمیگذارند و دست به تشکیل تیمهای مختلف قومیتی میزنند و پس از آن مشکلاتی برای آحاد جامعه ایجاد میکنند.
وزارت کشور در سال گذشته طرحی به منظور سرشماری و شناسایی اتباع خارجی غیر مجاز در کشور اجرایی کرد و ضوابطی برای خروج این افراد از کشور و ورود قانونی آنها در نظر گرفت و مهلتی بیش از ۶ ماه به این افراد داد تا به صورت خود معرف از کشور خارج شوند و بعد از آن نیروی انتظامی نسبت به دستگیری این افراد و تردد آنها از کشور اقدام کند ولی متاسفانه این روند به کندی دنبال میشود.
گرچه ایران در طول ۳ دهه گذشته، بزرگترین کشور پناهنده پذیر افغانها در جهان بوده، اما به گواه مدیرکل اداره اتباع، بودجه سازمان ملل برای حمایت از پناهندگان افغان بسیار ناچیز بوده است، به طوری که در سال ۲۰۰۹ میلادی این بودجه در مجموع ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار بود که این رقم نیز البته به دولت ایران تحویل داده نشد بلکه در اختیار کمیساریای عالی پناهندگان در دفتر ایران قرار گرفت تا به سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه حمایت از این پناهندگان سپرده شود.
با توجه به گذشت یک دهه از استقرار نظام حکومتی مورد اجماع جامع بین المللی در افغانستان و پیشرفتهای قابل توجه اقتصادی و اجتماعی انتظار میرود که اتباع افغانی ساکن در ایران به افغانستان بازگردند و در عین حال مقامات دولتی افغانستان ضمن ممانعت از ترددهای غیر قانونی در خصوص ایجاد شرایط لازم در افغانستان اهتمام بخشند.
نظرات