مقایسه روند مدیریت ریسک در دو زلزله بم و وان

مقایسه روند مدیریت ریسک در دو زلزله بم و وان

http://www.bananews.ir/کارگاه تخصصی «سالروز زلزله بم- روز ملی زلزله و ایمنی» با محوریت «درس هایی که باید از زمین لرزه های اخیر بیاموزیم» در پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی برگزار شد.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) در این کارگاه که در سالروز زلزله بم توسط معاونت پژوهش و فناوری پژوهشگاه برگزار شد، بیش از ۱۰ تن از اساتید رشته های مختلف از جمله زلزله شناسی، مهندسی زلزله، مهندسی عمران و سازه، مهندسی ژئوتکنیک، جامعه شناسی، روانپزشکی و... ضمن مرور تجربه زلزله بم و دو زلزله مهم سال جاری میلادی ( زلزله و سونامی ژاپن و وان ترکیه) به درسهایی که باید از این زلزله ها آموخته و در کشور به کار گرفته شود، پرداختند.

دکتر کیارش ناصراسدی، عضو هیات علمی دانشگاه زنجان در این نشست به بررسی تطبیقی و مقایسه روند مدیریت ریسک در دو زلزله بم و وان پرداخت و گفت: در زلزله بم اعلام کانون وقوع زلزله با تاخیر چند ساعته صورت گرفت که در نهایت منجر به دیر رسیدن نیروهای امدادی به محل و از دست رفتن ۷۲ ساعت طلایی شد؛ در حالی که در زلزله وان، اعلام مکان در همان لحظات اولیه صورت گرفت و بالتبع کار امدادرسانی نیز با سرعت انجام پذیرفت.

این عضو هیات علمی دانشگاه زنجان با اشاره به تفاوت جنس ساختمان های این دو زلزله که در بم از نوع خشتی و در وان از نوع بتنی بودند، افزود: اسکان موقت در بم حدود شش ماه به طول انجامید و این در حالی است که در ارجیش از هفته اول به بعد مشغول انجام عملیات اسکان موقت بودند و در روز دوازدهم، کانکس ها در محل مسقر شدند.

وی گفت: چادرهایی که در ارجیش و وان توزیع شدند، متناسب با فصل و از جنسی ضخیم بود؛ در حالی که در ایران فقط یک نوع چادر اسکان موقت وجود دارد.

اسدی خاطرنشان کرد: در بم حدود دو سال طول کشید تا افراد به سر کار و مغازه های خود بازگردند؛ این در حالی است که در ارجیش مغازه هایی که سالم مانده بودند و یا حتی آنهایی که آسیب کمی دیده بودند، همچنان به کار خود مشغول بودند.

وی در پایان افزود: در منطقه وان که به لحاظ توسعه یافتگی از مناطق کمتر توسعه یافته ترکیه به حساب می آید و ضریب نفوذ بیمه در آن پایین است از دو هزار میلیون دلار خسارت اقتصادی ای که به بار آمده، صد میلیون دلار آن بیمه شده بودند و این در حالی است که در ایران نه تنها در زلزله بم، بلکه در کل اصلاً گزینه ای تحت عنوان بیمه زلزله وجود ندارد.

گفتنی است، زلزله بم صبح روز پنجم دی ماه سال ۱۳۸۲ با بزرگای ۶٫۹ بوقوع پیوست که طی آن بیش از ۳۰ هزار از هموطنانمان به کام مرگ کشیده شدند. پس از این واقعه، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، پیشنهاد نام گذاری این روز را تحت عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» کرد که با پیگیری‌های مستمر شورای عالی انقلاب فرهنگی این عنوان را در سال ۱۳۸۶ مصوب و رسماً وارد تقویم کشور کرد. با این حال شورای فرهنگ عمومی سال گذشته این عنوان را از تقویم رسمی کشور حذف کرد.

 

    نظرات