کورههای آجرپزی که دخلشان با خرجشان همخوانی ندارد!
اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها با تمام منافعی که برای اقتصاد کشورمان دارد، سبب فشار به برخی بخشها شده و مشکلاتی را برای فعالان این بخشها ایجاد کرده است.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) یکی از بخشهای متاثر از اجرا این قانون، کورههای آجرپزی هستند که به واسطه افزایش قیمت سوخت با مشکلات بسیاری مواجه شدهاند؛ به نظر میرسد اگر حمایت واقعی از این بخش صورت نگیرد در آیندهای نه چندان دور شاهد تعطیلی این واحدها خواهیم بود.
نیمه تعطیلی بیش از ۱۰۰۰ واحد سنتی کوره آجرپزی در کرمانشاه
در استان کرمانشاه نیز بیش از ۱۰۰۰ واحد سنتی کوره آجرپزی وجود دارد که با اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها، آسیب بسیار دیده و در حال حاضر نیز نیمه تعطیلند و با وجود اینکه بارها در جلسات مختلف ستاد هدفمندکردن یارانهها در خصوص آنها بحث و بر چاره اندیشی برای آنها تاکید شده، اما هنوز هیچ اقدام عملی در این خصوص صورت نگرفته است.
اگرچه با افزایش قیمت سوخت، قیمت کالای تولیدی این کورهها یعنی آجر نیز افزایش ۲ برابری داشته، اما صاحبان این کورهها معتقدند هنوز دخلشان با خرجشان همخوانی ندارد و در انتظار حمایتهای دولت از این بخش هستند. این مشکلات سبب شده این واحدها به حالت نیمه تعطیل درآیند و به این واسطه، افراد بسیاری که در کورههای آجرپزی مشغول کار شده بودند، بیکار شوند.
گران شدن هزینه سوخت کورههای آجرپزی
بیژن منوچهرآبادی، کارفرمای یک کوره آجرپزی در کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه هر کوره آجرپزی برای پخت ۸۰ هزار تایی آجر نیازمند سه تانکر نفت سیاه است، گفت: تا پیش از این هر تانکر، نفت سیاه را با قیمت ۲۰۰ هزار تومان در اختیارمان قرار میدادند، اما هم اکنون و پس از اجرایی شدن قانون هدفمند سازی یارانهها، هر تانکر با قیمت ۲٫۵ میلیون تومان در اختیار کوره پز، آن هم پس از دادن تعهد محضری قرار خواهد گرفت.
وی افزود: در واقع پیش از این برای پخت هر کوره تنها ۶۰۰ هزار تومان صرف هزینه تامین سوخت میشد، اما هم اکنون این رقم به هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.
منوچهرآبادی با اشاره به افزایش قیمت هر کامیون آجر به بیش از ۵۰۰ هزار تومان، عنوان کرد: با توجه به ورود آجر سفال اصفهان، با این قیمتها کسی خریدار آجر کورههای کرمانشاه نیست و تقاضا به شدت کاهش یافته است؛ با این وجود هم تحویل سوخت را به دادن تعهد محضری برای تعطیلی فعالیتمان در سال آینده منوط کردهاند.
وی با اشاره به فعالیت حدود ۲۰۰ کوره آجر پزی در منطقه درود فرامان، اطراف شهر کرمانشاه از سالیان پیش تاکنون، عنوان کرد: افزایش قیمت سوخت و کاهش تقاضا برای آجر به دلیل یاد شده، عامل کاهش ۹۰ درصدی فعالیت کورهها در این منطقه بوده است.
فضل اله رنجبر، معاون برنامهریزی فرمانداری کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه بیش از ۴۷۰ کوره آجرپزی در کرمانشاه وجود دارند، یادآور شد: در حال حاضر عمده این کورهها در حاشیه روستای کهریز متمرکزند.
در نظر گرفته نشدن بستههای حمایتی برای واحدهای آجرپزی
وی اظهار داشت: یکی از مشکلات عمده این کورهها، گرانی سوخت و در نظر نگرفتن بسته های حمایتی برای این واحدهاست. در حال حاضر اکثر این واحدها به دلیل افزایش هزینهها غیرفعال شدهاند.
معاون برنامه ریزی فرمانداری کرمانشاه با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای حل مشکلات این کورهها، افزود: در این خصوص ستادی با حضور سازمان صنایع و معادن، مجمع امور صنفی، سازمان بازرگانی، فرمانداری و اداره کل محیط زیست تشکیل شده که با برگزاری جلسات متعدد در حال بررسی این مشکلات هستند.
رنجبر تصریح کرد: یک گروه مشاور برای این کار در نظر گرفته شده که قرار است بعد از فرصت یک ماهه و انجام کارهای مطالعاتی لازم، راه کارهای موثر را ارایه دهند.
وی بیان کرد: قرار است گروه مشاوران مکان مناسبی برای تجمیع کورههای آجرپزی در نظر بگیرند و امکانات زیرساختی مورد نیاز برای این کورهها مهیا شود؛ باید در جلسه ستاد هدفمندی یارانهها این موضوع به تصویب برسد.
معاون برنامه ریزی فرمانداری کرمانشاه ادامه داد: اداره تعاون نیز موظف شده از کوره پزان جهت ایجاد تعاونی مخصوص کوره پزان دعوت شود.
رنجبر درباره گازرسانی به این واحدها، گفت: با بررسیهای صورت گرفته توسط گروه مشاور، کار گاز رسانی به این واحدها و استفاده از دو نوع سوخت به دلیل پراکنده بودن این واحدها و قرار نگرفتن در یک سیستم منظم، غیر ممکن است.
وی، همچنین از ارایه پیشنهاداتی برای امکان دریافت مجوز و استفاده این واحدها از بستههای حمایتی خبر داد.
اردشیر عزیزی، فرماندار کنگاور نیز با بیان اینکه بخش عمده کورههای آجرپزی استان در این شهرستان قرار دارند، به خبرنگار ایسنا توضیح داد: در حال حاضر حدود ۶۰۰ کوره آجرپزی سنتی در این شهرستان وجود دارد که به دلیل افزایش قیمت سوخت بسیاری از این واحدها بعد از هدفمندی یارانهها غیرفعال شدهاند.
وی گفت: با هدفمندشدن یارانهها قیمت سوخت مصرفی این واحدها تا چندین برابر گرانتر شده است و چون کوره های سنتی مجوز رسمی ندارند از بستههای حمایتی بی بهرهاند.
عزیزی با تاکید بر اینکه رایزنیها ومطالعات لازم برای حل مشکلات این قشر در حال انجام است، ادامه داد: تاکنون جلسات مختلفی برای بررسی مشکلات و حمایت از آجرپزان برگزار شده است.
فرماندار کنگاور تصریح کرد: علاوه برگازرسانی، برنامه های دیگری از جمله سازماندهی و تجمیع واحدهای آجرپزی برای حمایت از آنان در نظرگرفته شده است. با وجود این تلاشها بسیاری از این واحدها ممکن است از گردونه فعالیت خارج شوند.
وی، تعداد کورههای آجرپزی صنعتی شهرستان را ۲۵ واحد عنوان کرد و ادامه داد: هم اکنون شرکت گاز استان در حال گازرسانی به این واحدها است.
کاهش تقاضای تولیدات واحدهای آجرپزی
دکتر جهانبخش امینی، نماینده کرمانشاه در مجلس نیز در خصوص این مشکل، گفت: هنوز هیچ اقدام موثری برای حمایت از کوره پزان در استان صورت نگرفته است.
امینی با انتقاد از نبود بستههای حمایتی برای تولیدکنندگان، افزود: بعد از هدفمند شدن یارانه ها مشکلات واحدهای تولیدی از جمله کورههای آجر پزی افزایش یافته است.
عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه اظهار داشت: با افزایش قیمت سوخت هزینه تمام شده برای کورههای آجرپزی بسیار بالا رفته و این خود باعث افزایش قیمت مصالح ساختمانی شده است.
وی ادامه داد: افزایش قیمتها باعث کاهش تقاضا و در نتیجه تعطیلی بسیاری از این واحدهای آجرپزی و بیکاری جوانان شده است.
نماینده کرمانشاه با اعلام اینکه مجلس و استانداری پیگیر این موضوع است، از مسوولان خواست نسبت به حل مشکلات این قشر و گازرسانی به کورهها برای کاهش هزینه سوختشان اقدام کنند.
آنچه واضح است اینکه کوره های آجرپزی نیز به مانند بسیاری از واحدهای تولیدی دیگر پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها به حمایت دولت نیاز دارند تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، اما این حمایتها نباید آنقدر دیر اجرایی شود که دیگر تاثیری نداشته و این واحدها برای همیشه تعطیل شده باشد.
نظرات